1

Onderwerp: Vragen over het mobiele web

Wat is je meest prangende vraag over het mobiele web?

Ik zal de eerstkomende jaren het grootste deel van mijn tijd besteden aan lesgeven en spreken over het mobiele web, maar een van de dingen die ik niet zo goed weet is wat de gemiddelde webontwikkelaar nou eigenlijk het liefst wil weten. Alle informatie die ik presenteer wordt gretig opgezogen, maar het is me onduidelijk of het ook de informatie is waar men het meeste behoefte aan heeft.

Vandaar mijn vraag. Wat is je meest prangende vraag over het mobiele web? Antwoord intuitief; niet nadenken. Hoe gedetailleerder je vraag hoe liever het me is.

2

Re: Vragen over het mobiele web

Waar ligt het omslagpunt, wanneer adviseer je een klant een "HTML5app" en wanneer een native app of daar tussen in een hybride (titanium, phonegap)?.

Waar ik ook erg nieuwsgierig naar ben is wanneer websockets en webworkers eens fatsoenlijk op mobiel ondersteund gaan worden.

Moesten we het bij één vraag houden? wink

3

Re: Vragen over het mobiele web

En als je gaat voor een webapp, welke kits kan je dan het beste gebruiken? Sencha Touch, PhoneGap of Titanium? Of gewoon een webpagina die je als HTML5 webapp aan je applicaties kunt toevoegen. Of misschien zelf een native webviewer maken met je eigen pagina daarin?

Wanneer kun je toch beter een native app maken?

Wat zijn de grootste struikelblokken bij het deployen naar iPhone of Android? Ofwel: welke tips kunnen mij dagen werk besparen?

Vandaag las ik een artikel over hoe slecht de Amazon app store is. In welke app stores moet je zeker zitten en welke kun je beter vermijden?

Heeft het nog zin om Nokia te testen/ondersteunen? En de Blackberry?

4

Re: Vragen over het mobiele web

Als klanten vragen om super-duper apps/websites-voor-mobiel, hoe je dit vermijdt?  (te veel scripts en langzame foons, mensen komen er niet terug op je site)

5

Re: Vragen over het mobiele web

Ik zou zeker graag weten hoe je nu de zeer diverse mobiele markt kunt bedienen vanuit één web-applicatie of -site.

Wat gebruikt mijn doelgroep, en hoe laat ik mijn applicatie daar op reageren. (als je doelgroep bijv. alleen maar iPhones en Opera Mini gebruikt is dat waarschijnlijk geen standaardoplossing)

En natuurlijk tools, heel veel tools. Waar haal je ze vandaan, wat zijn de voordelen, wat kun je er mee?

Het Webambacht - Nieuwe media met ouderwetse kwaliteit

6 Laatst bewerkt door Bas van Dorst (16-09-2011 10:08:56)

Re: Vragen over het mobiele web

Waar ligt het omslagpunt, wanneer adviseer je een klant een "HTML5app" en wanneer een native app of daar tussen in een hybride (titanium, phonegap)?.

Ik copy&paste even mijn reactie die ik eerder hier "Native vs. Web Apps" heb gegeven:

[..]Mijn voorkeur gaat uit naar een goede geoptimaliseerde webpagina. Pas als je uit noodzaak(en niet voor de fun) gebruik moet maken van native features zou ik voor een App kiezen. Bij een service als Foursquare of Twitter zou ik voor een native App kiezen, aangezien je gebruik wilt maken van notificaties en foto’s. Voor een website/webshop heb je genoeg aan een geoptimaliseerde webpagina.

De “grote jongens” in ons eigen land doen hetzelfde, kijk naar Bol.com en Wehkamp.nl. Prima mobiele webpagina’s, gaat een native App hen extra voordelen brengen? Ik denk van niet. Daarentegen snapt Marktplaats.nl het nog niet helemaal. Ze hebben alleen een iPhone App, maar hebben daarbij alle belangrijke functionaliteiten overboord gegooid. In de App kun je slechts het zoeken op afstand. Wat mij betreft is die App overbodig als je niet eens (simpel) kunt filteren op prijs.[..]

Als je uiteindelijk tot de conclusie bent gekomen om een native app te maken, dan heb je inderdaad nog de keuze "semi-native (PhoneGap, Sencha..) vs full-native". Hier moet je weer nieuwe aspecten tegen elkaar afwegen;

  • (weer) functioneel; kun je met de JS-bridge uit de voeten of gebruik je speciale functionaliteiten.

  • Platform; Wil je alleen iOS en Android ondersteunen? Of wil je ook eenvoudig Symbian en Windows mobile ondersteunen?!

  • Kosten; Wat kost ontwikkeling van 2 full-native apps(iOS android) in vergelijking met 1 semi-native app voor 2 devices.

  • Performance; Snelheid van full-native in veel gevalllen veel sneller.

  • Communicatie; Niet elke iOS developer ontwikkelt ook Android. m.a.w. je hebt vaak 2 aanspreekpunten voor features/bugs/..

7 Laatst bewerkt door Ruben Bos (19-09-2011 09:50:40)

Re: Vragen over het mobiele web

Wat mij tegenstaat aan (de uitvoering van) het mobiele web is dat mij als gebruiker iets wordt onthouden. Iemand mailt een gebruiker een link, maar hij krijgt eerst een melding "Download onze app" en daarna een mobiele variant die hem niet naar de goede informatie doorsluist. Want die is mobiel niet beschikbaar. Switch naar desktop-versie biedt dan zelden uitkomst. Zelfs Google handelt dit niet goed af en forced bij terugkeer weer de mobiele variant.

Er zijn ook sites, bijvoorbeeld Mashable, die in de mobiele versie blijven hameren op hun iPhone app. Met splash screens, overlays etc. Die overlay blijft maar terugkomen, maar ik wil hun app niet, ik wil gewoon surfen op hun site. Aaargg.

In vraag verwoord: wat is de beste manier om mobiele versies van websites te tonen. En als je een app hebt, hoe breng je dit op een redelijke manier.

8

Re: Vragen over het mobiele web

Mijn grootste probleem ligt denk hoe je het ontwerpen van een responsive website aanpakt. Hoe ga je usabilitytesten, hoe ga je op tig verschillende devices testen, hoe presenteer je het aan de klant, begin je met mobile, wanneer ga je beginnen met bouwen?

9 Laatst bewerkt door Jeroen Oliemans (26-10-2011 12:05:46)

Re: Vragen over het mobiele web

Ik sluit me helemaal aan bij Wes, het gaat volgens mij nog wel even duren voordat gebruikers en klanten gaan begrijpen dat er nu / straks niet meer één design is wat er crossbrowser en vooral cross device hetzelfde uit ziet. Eigenlijk zou een toekomstig design moeten bestaan uit een responsive prototype voor de grove layout en een uitgebreide styleguide voor blokken en de content.