1

Onderwerp: The Daily Fronteers

The Daily Nerd wordt altijd netjes bijgehouden door Vasilis van Gemert. Behalve de komende weken, want dan is Vasilis op vakantie.

Om de afkickverschijnselen een beetje in te dammen heb ik een overzichtje gemaakt van frontend nieuws sinds de laatste The Daily Nerd.

Hopelijk kunnen andere forumgebruikers ook af en toe wat interessante links toevoegen. Tot 22 augustus, als Vasilis weer terug is van vakantie.

The Daily Fronteers

Dat HTML5 steeds meer terrein van Flash inpikt hebben ze bij Adobe ook wel door. Het zal dus niet verbazen dat ze een HTML5-variant van hun Flash ontwikkeltool in de maak hebben, genaamd Edge. Er wordt wel wat geklaagd dat het geen echte HTML5 genereert, maar vergeet niet dat het een preview is van een tool dat nog in ontwikkeling is.
http://labs.adobe.com/technologies/edge/

Chris Heilmann schreef een aardig artikel over Edge.
http://hacks.mozilla.org/2011/08/living … ersations/

Het tijdschrift .Net heeft een aardig overzicht gemaakt van nieuwe en toekomstige CSS layouttechnieken. Onder andere columns, flexbox en grid layout passeren de revue.
http://www.netmagazine.com/features/future-css-layouts

Dat IE6 de paard-en-wagen van de browsers is, zullen weinigen tegenspreken. Volgens een onderzoek van AptiQuant, die 100.000 mensen een IQ-test heeft laten doen, scoorden IE-gebruikers het slechts en Opera-gebruikers het best. De aan de IE6-gebruikers toegewezen gemiddelde IQ van 80 is zo laag, dat het onderzoek volgens de BBC wel nep moet zijn.
http://www.dutchcowboys.nl/onderzoek/22741

De computerbeveiligingsorganisatie ENISA van de Europese Unie heeft de HTML5-specificatie goed onderzocht vanuit hun beveiligingsstandpunt. Ze vonden 51 tekortkomingen en schreven dat op in een lijvig rapport. Stof tot nadenken voor zowel de specificatieschrijvers als de browsermakers.
http://webwereld.nl/nieuws/107488/europ … html5.html

Firebug 1.8 is uit met nog meer handigheidjes. Zo kan je nu onder andere met JavaScript timestamps toevoegen aan het Netpaneel.
http://hacks.mozilla.org/2011/07/firebu … -features/

Met Firebug 1.8 is ook het icoontje in de statusbalk verdwenen. Hoe je die kunt terughalen kan je hier lezen.
http://blog.getfirebug.com/2011/08/03/f … rt-button/

Vroeger had je demoparties waar men de meest geavanceerde kunstjes met Amigacomputers vertoonden. Nu wil Mozilla iets vergelijkbaars in het leven roepen voor webtechnologieën.
https://demoparty.mozillalabs.com/

Firefox ondersteunt al een tijdje requestAnimationFrame, een functie die voor animaties geschikter is dan setInterval. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je deze functie kan gebruiken.
http://hacks.mozilla.org/2011/08/animat … tionframe/

Peter Beverloo heeft weer een mooie opsomming gemaakt van nieuwe features in Webkit. Deze keer zien we voorbereidend werk voor Web Intents, waar Paul Kinlan op de laatste Fronteersbijeenkomst van alles over heeft verteld. Een opmerkelijke toevoeging is het download-attribuut voor anchor elementen, waarmee je aangeeft dat het bestand achter de href kan worden gedownload.
http://peter.sh/2011/08/web-intents-the … ed-floats/

2

Re: The Daily Fronteers

Hij is weer terug hoor, dus hier mag weer gestopt worden met het plaatsen van interessante links wink