1

Onderwerp: Zelfstudie.. Tips?

Hallo allen,

Ik ben sinds 4 maanden werkzaam als Front-End Developer. (hiervoor 2x stage gelopen + half jaar werkervaring opgedaan als front-ender).

Nu merk ik aan mezelf dat m'n kennis van css, html, jquery niet op pijl is. Vaak zit ik lang te zoeken naar een oplossing en blijkt het achteraf heel simpel te zijn om op te lossen...

Ik ben zelf niet van de zelf studie.. Ik heb wel een boek HTML & CSS maar heb aan het eind van de dag niet echt veel zin om te gaan lezen, ik ben zelf totaal geen lezer dus heb ook nooit een boek voor me liggen..

Ondanks dit alles wil ik toch aan zelf studie beginnen, anders komt er nooit wat van.
Heeft iemand tips waar ik moet beginnen of kan je vertellen hoe jij zelfstudie ervaart?

2

Re: Zelfstudie.. Tips?

Als frontender kom je er eigenlijk niet onderuit om bij te blijven.

Nieuwe HTML5-elementen, CSS transities en transforms, media queries, nu zou je er nog net mee wegkomen als je ze niet beheerst, maar over een paar jaar echt niet meer. Als je niet bijblijft en je zoekt een nieuwe baan (zal vast een keer gebeuren), dan zal het heel moeilijk worden iets te vinden. Als frontender.

Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om bij te blijven en niet alleen door het lezen van boeken.

Alleen al Fronteers zelf organiseert het een en ander, niet alleen de jaarlijkse conferentie, maar ook regelmatig bijeenkomsten waar een paar sprekers een deel van het vakgebied uitlichten. Dat is niet alleen leerzaam, maar je leert ook medefrontenders kennen. Daarnaast geeft Fronteers cursussen waar dieper op een bepaald onderwerp wordt ingegaan.

Buiten Fronteers zijn er blogs die je kunt volgen, bijvoorbeeld Smashing Magazine. Kijk wie of wat je interessant vind en zoek er blogs bij en volg ze. Voor elke interesse zijn wel een of meer blogs te vinden. Er is erg veel informatie uit de verschillende blogs te halen. Probeer elke dag een paar blogposts te lezen die je interessant lijken.

Als je op twitter zit kan je ook andere frontenders volgen, bijvoorbeeld andere Fronteersleden of sprekers die je tijdens de Fronteersconferentie of een bijeenkomst hebt gehoord. Je komt dan geregeld interessante discussies en links tegen.

3 Laatst bewerkt door Mallory van Achterberg (11-12-2013 09:55:30)

Re: Zelfstudie.. Tips?

Nou, ik ben wel een lezer, maar de meeste technishe boeken die ik lees, wordt ik maar half-weg doorgegaan omdat gewoon zitten en lezen is bijna nooit de bedoeling :) Dan kom je weg met veel stomme feiten over kleine dingen (en dan denken mensen dat je erg slim bent :P), maar niet hoe je Iets Bouwt. Dus voor veel mensen, en zeker mensen zoals jij, zijn de 'cookbooks' en referencies de beste boeken. Of, natuurlijk, vervangen met internets.

Hoe ik goed HTML, CSS, enz had geleerd: veel bouwen. Veel, veel bouwen.
Mijn eerste jaar, moest ik een site bouwen (eerste site ooit) van een domme afbeelding die ik had getekent (ja, toen wist ik echt nix :), duurt ong. 8 uur per dag 5 dagen in de week, maanden lang; en elke andere tag of property was er iets die niet werkte ofzo. Opzoeken.  Iets geleerd, verder gaan, tegen een fout gekomen, opzoeken. Lather, rinse, repeat.   

Over tijd, als je dit doet, vind je een paar dingen:

- waar je beste infomatie bronnen zijn. Voor mij in het begin was het nog iets gelezen in een paar boeken (ik had een SitePoint book met een CSS reference in de achterkant die ik kon alphabetische opzoeken; Zen of CSS door Molly en Dave Shea hadden voorbeelden van technieken die ik moest her-opzoeken als ik wist dat ik 'm wilde gebruiken), maar werdt steeds meer internet sites.

- hoe je de W3C (en andere) specs leest. Toen ik begonnen was, was alles HTML4, en die specs betekende nix voor mij. Iemand op een forum kwam met een soort uitleg hoe je deze moeten lezen, en daarna heb ik *veel* meer van de specs zelfs geleerd. Waar tags mogen zitten, wat doet user agents default, welke properties mogen ze hebben...

- steeds meer vind je dat je niet de basis dingen vaak opzoeken, maar nieuwere dingen of technieken die je niet veel gebruikt. Als dit gebeurdt, weet je dat je groeit in front-end en op de juiste pad bent.

- dat om over code met mensen online te bespreken is belangrijk, want daar leer je waar je toe moet gaan.  Argumenten met andere mensen heeft mijn code erg verandert over de tijd.  Je begint zelfs advies over dingen uit te geven aan nieuwere mensen want jij heeft nu ervaring met een bepaalde bug of browser of techniek, dan weet je dat je groeit in front-end en op de juiste pad bent :)

- hoe je debugging tools gebruiken. Van de punten boven leer je sneller wat de mogelijk problemen zijn als je tegen een fout komt, maar zonder debugging skills wordt het te lang om de oorsprong te vinden.  Toen ik begonnen was, denk ik dat er geen in-browser debugging tools waren, en ik teste alle javascript met print statements en alle CSS met de  'gooi er een vieze achtergrond kleurtje op alle grote divs' trukjes.


Als laatste raad ook aan wat Edwin heeft gezegt: voor artikelen over technieken, how-to's, tricks, enz zijn er veel front-enders op de twitters die artikelen URLs tweeten. Ook op forums hebben mensen URLs naar bepaalde artikelen geplaatst waar iets was zo goed uitgelegd.

4

Re: Zelfstudie.. Tips?

Hoi <anoniem>,

Ik heb in het begin de tutorials op Web Platform en op Mozilla Developer Network cover to cover gelezen. Dat zijn redelijk korte, lichte stukjes met een aantal oefeningen erbij. Met die kennis ben ik aan mijn eerste website begonnen. Daarnaast heb ik video's van het fronteers congres van de laatste twee - drie jaar en van CSS Day bekeken. Daar kun je veel inspiratie opdoen om vervolgens te experimenteren met HTML en CSS. Daag jezelf uit om iets te bouwen wat je moeilijk lijkt.

Mijn manier van leren is: Ik wil het graag zo en zo hebben - hoe doe ik dat? Dat betekent opzoeken, soms een tekening maken, steeds weer proberen en ook meerdere keer opnieuw doen. Maar al doende leert men tenslotte. Bekijk bijvoorbeeld een willekeurige website en probeer hem na te bouwen. In de source code of met firebug kun je zien hoe de makers van die website het gedaan hebben. Vraag je af waarom zij voor een bepaalde oplossing gekozen hebben en of jij het anders gedaan zou hebben (denk bijvoorbeeld aan layout, navigatie of dingen waarbij je je onzeker voelt).

Het kan volgens mij heel eenzaam en frustrerend zijn om steeds maar alleen achter je computer te studeren. Als je iemand kent die daar zin in heeft, vraag hem of haar dan om af en toe jouw werk te bekijken en uit te leggen waarom en hoe het beter kan.

Succes!